Göğüs dikleştirme veya mastopeksi, göğüsleri dikleştirmek için yapılan bir kozmetik ameliyattır. Bu ameliyat ayrıca meme ucunun veya areola bölgesinin yerini değiştirmek için de uygulanmaktadır.
Göğüs Dikleştirme Ameliyatı Nedir?
Göğüs dikleştirme ameliyatı, cerrahi müdahaleye uygun özel kliniklerde veya hastane ortamında yapılabilmektedir.
Birçok kadın hasta, ameliyat sırasında genel anestezi alarak uykuda ve ağrısız şekilde süreci tamamlamayı tercih etmektedir. Lokal anestezi denilen bölgesel uyuşturma yöntemi kullanıldığında ise, ameliyat sırasında kişi uyanık olmakta ancak göğüs bölgesi tamamen uyuşturulduğu için hiçbir acı hissetmemektedir.
Cerrah genelde meme bölgesine 1 ila 3 kesik arasında kesikler atarak sarkmış bölgedeki deriyi alır ve gerektiğinde meme ucu bölgesini taşır. Bazen, göğüs büyütme ameliyatı ile birlikte göğüs dikleştirme de yapılabilmektedir.
Göğüs Dikleştirme Ameliyatı Neden Yapılır?
Göğüs dikleştirme ameliyatı medikal bir gereklilik değildir, kişi kozmetik tercihine göre bu operasyonu yaptırmaktadır.
Kadınlar genellikle sarkmış göğüsler nedeniyle göğüs dikleştirme ameliyatı yaptırmaktadır. Hamilelik, emzirme ve yaşlanma sonucu kadınların bir çoğunun yaşadığı bir problem olan göğüslerin sarkması ve küçülmesi durumlarında başvurulmaktadır.
Eğer;
* Kilo vermeyi planlıyorsanız,
* Hamileyseniz veya çocuk büyütüyorsanız
* Daha fazla çocuk yapmayı planlıyorsanız
göğüs dikleştirme ameliyatı yapmadan önce bu planlarınızı gerçekleştirene kadar beklemeniz iyi olacaktır. Ameliyat öncesinde uzman bir cerrah ile beklentilerinizi tartışın ve unutmayın, mükemmellik değil, gelişim beklentisinde olun.
Göğüs Dikleştirme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Anestezi ve ameliyat ile ilgili genel riskler:
* İlaçlara verilen reaksiyon
* Nefes alma problemleri
* Kanama
* Kan pıhtılaşması
* Enfeksiyon
Göğüs Dikleştirme Ameliyatına özgü riskler:
* Emzirmede zorluklar
* Meme ucu bölgesinde his kaybı
* İyileşmesi uzun zaman alan büyük yara izleri
* 2 göğsün farklı boyutlarda/asimetrik olması
* Birden fazla ameliyat gerekmesi durumları
Göğüs dikleştirme ameliyatının duygusal risklerinden biri olarak, göğsünüzün beklediğiniz gibi olmaması veya mükemmel görünmemesi karşısında yaşadığınız duygular olabilir. Veya çevrenizdeki insanların bedeninizdeki bu değişikliğe verdiği tepkiden memnun kalmayabilirsiniz.
Göğüs Dikleştirme Ameliyatı Öncesi Neler Yapılmalıdır?
Şu gibi durumların olması durumunda doktorunuza söyleyiniz;
*Ameliyat öncesinde gebe kalmış olma riskiniz varsa
* Düzenli kullandığınız reçeteli veya reçetesiz ilaçlarınız, farklı bitkisel tedaviler, kronik hastalıklarınız varsa
Ameliyat Öncesi Günlerde:
*Göğüs ameliyatı öncesinde mamogram veya göğüs röntgeni çektirmeniz gerekebilir. Plastik cerrah rutin bir kontrol yapacaktır.
*Ameliyattan birkaç gün öncesinde, aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), warfarin (Coumadin) gibi kan sulandırıcı ilaç kullanımını azaltmanız veya bırakmanız gerekmektedir.
*Ameliyat günü de dahil olmak üzere kullanmak zorunda olduğunuz ilaçları cerrahınıza sormalısınız.
*Eğer sigara kullanıyorsanız, bırakmaya çalışın. Sigara içmek, solunum problemleri gibi riskleri artırarak ameliyat sonrası komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Sigarayı bırakmak için sağlık personelinden yardım alabilirsiniz.
Ameliyat gününde:
*Genellikle ameliyattan önceki gece, geceyarısından sonra bir şey yiyip içmemeniz size söylenecektir.
*Cerrahınızın vermiş olduğu ilacı az bir su ile için.
*Rahat ve önden düğmeli veya fermuarlı kıyafetler giyin veya yanınızda getirin. Rahat giyilebilecek ve yumuşak bir iç çamaşırını yanınızda bulundurun.
*Hastaneye zamanında gelin.
Ameliyat Sonrasında:
*Ameliyattan sonra anestezinin etkisi geçtikten, yürüyüp su içebildikten ve tuvalete çıkabildikten sonra hastane çıkışınız yapılabilir.
*Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrasında meme çevresi ve göğsünüz gazlı bez ile sarılı olacaktır. Çıkabilecek sıvıları boşaltmak amacı ile meme ucuna yerleştirilen bir tüp olacak ve bu tüp ameliyattan sonraki 3 gün içerisinde çıkarılacaktır.
*Ağrılarınız birkaç hafta içinde azalacaktır. Ağrıları kontrol etmek için doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçları kullanın. İlacı yemekler ile veya biraz su ile içmeyi unutmayın. Doktorunuz söyleyene kadar, asla göğüslerinize sıcak su torbası veya buz koymayın.
*Doktorunuzun verdiği diğer ameliyat sonrası tavsiyelere mutlaka uyun. Ameliyat sonrası kontrolleriniz için randevularınızı ayarlayın. Bu randevularda iyileşme süreciniz takip edilecek, uygun görüldüğü zaman dikişleriniz alınacaktır. Cerrahınız ve personelleri, hazır olduğunuz zaman yapmanız için masaj veya özel egzersizler tavsiye edebilir.
Bir çok hasta, bu operasyondan oldukça memnun olmakta ve iyi sonuç almaktadır. Kendiniz ve görünümünüz hakkında daha iyi hissetmeniz çok olasıdır. Ameliyat sonrası birkaç ay, göğsünüzü şekillendirmek için destekleyici çamaşır kullanmanız gerekebilir.
Ameliyat yara izleriniz kalıcıdır ve 1 yıla kadar oldukça görünür olurlar. 1 yıldan sonra yavaş yavaş kaybolabilirler ancak tamamen yok olmayacaklardır. Genelde cerrahlar kesileri memenin alt bölgesinde yaparlar, bu da görünürlüğü azaltır. İyileşme döneminden sonra altta kalan izler çoğunlukla görülmesi zor olan izler haline gelir, kısa giydiğinizde bile zor görülürler.
Yaşlanma, hamilelik veya kilo alma durumlarında göğüsleriniz yeniden sarkabilir.
Göğüs Dikleştirme Ameliyatının Alternatif İsimleri: