Yüz ve Kafayı Yeniden Yapılandırma Ameliyatı kafada veya yüzde meydana gelen deformasyonları düzeltmek veya yeniden şekillendirmek için yapılır. Bu ameliyat genellikle fonksiyonel ve estetik ve daha seyrek olarak da yalnızca estetik amaçlı olarak yapılır.
Yüz ve Kafayı Yeniden Yapılandırma Ameliyatı Nedir?
Kafa ve yüzdeki deformasyonları onarma için yapılacak cerrahi prosedürün nasıl olacağı, deformasyonun seviyesine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır. Bu operasyonun medikal ismi “craniofacial reconstruction”dır. Cerrahi müdahale yapılacak kısımlar kafatası, beyin, sinir hücreleri, gözler, yüzdeki deri veya kemikleri içerebilmektedir. Bu yüzden bu ameliyatlara plastik cerrahın yanında bir beyin cerrahı da katılabilmektedir. Bu ameliyat, genel anestezi altında, kişi tamamen uykudayken yapılmaktadır. Ameliyat 4 ile 12 saat arasında veya daha uzun sürebilir. Yüzdeki bazı kemikler kesilip yer değiştirilebilir. Ameliyat boyunca, dokular taşınmakta ve kan damarları ve sinirler mikroskobik cerrahi teknikleri kullanılarak birbirlerine tekrar bağlanmaktadır. Kafadaki kemiklerin alınması ile boş kalan yerler, pelvis, kaburga veya kafatası kemiklerinden alınabilen kemik parçaları ile doldurulmaktadır. Kemikleri yerinde tutmak için metal tabakalar veya implantlar da kullanılabilmektedir. Bu ameliyat bazen yüz, ağız veya boyun bölgesinde şişmeye sebep olabilmekte, ve bu şişlikler bir kaç hafta sürebilmekte ve hava yolunu tıkayabilmektedir. Bunun için, geçici olarak trakestomi yapılabilir. Bu, boynunuzdan soluk borunuza açılan küçük bir delik yolu ile hava almanızı sağlayan bir tüp yerleştirilmesidir. Bu tüp, yukarıdaki hava yolunuz şişip daralsa bile nefes almanızı sağlayacaktır.Yüz ve Kafayı Yeniden Yapılandırma Ameliyatı Neden Yapılmaktadır?
Bu ameliyat aşağıdaki durumlarda yapılmaktadır;- Yarık dudak veya damak, kraniostasis, veya Apert sendromu gibi doğuştan olan kusurlar
- Tümör tadavisi için yapılan ameliyat sonrası oluşan deformasyonlar
- Kafa, yüz veya çeneyi kapsayan yaralanmalar
- Tümörler
Yüz ve Kafayı Yeniden Yapılandırma Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Anestezi ve ameliyat ile ilgili genel riskler:
- İlaçlara verilen reaksiyon
- Nefes alma güçlükleri
- Kanama, kan pıhtılaşması ve enfeksiyon
Yüz ve Kafayı Yeniden Yapılandırma Ameliyatına özgü riskler:
- Sinir hücrelerinde veya beyinde hasar oluşması
- Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda tekrar tekrar ameliyat olma gerekliliği
- Kemik dokusu kaybı
- Kalıcı yara izleri
- Sigara kullanan
- Sağlıksız beslenen
- Lupus ve benzeri diğer medikal durumlara sahip
- Kan dolaşımı ile ilgili başka hastalıkları olan
- Daha önceden sinir hücresi hasarları olan