Yüz germe ameliyatı, yüz veya boyun bölgesindeki sarkmış veya kırışmış deriye yapılan cerrahi bir müdahale ve yüz estetiği operasyonudur.
Yüz Germe Ameliyatı Nedir?
Yüz germe ameliyatı tek başına yapılabileceği gibi, burun düzeltme, alın kaldırma veya göz kapağı ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. İlk olarak siz genel anestezi altında tamamen uykuda veya lokal anestezi altında uyuşmuş iken, cerrahınız alındaki saç hizasından kulak kepçenize ve kafatasını çevreleyen saç hizasındaki derinize ameliyat kesileri açar. Bu kesi bazen çene altındaki deriden de açılabilir. Yüz germe ameliyatı için mümkün olan bir çok teknik vardır, çoğunun verdiği sonuç aynı olsa da iyileşme süreleri açısından farklılaşmaktadırlar. Ameliyat yapılırken şu prosedür izlenmektedir;- Cerrah, ameliyat kesilerinin içinden deri altındaki fazla yağ veya kas tabakasını alacaktır.
- Sarkmış deriler alınacaktır.
- Kaslar gergin hale getirilecektir.
- Boyun ve çene altındaki bölgede liposakşın/yağ aldırma yapılacaktır.
- En sonunda kesilerin kapatılması için dikiş atılacaktır.
Yüz Germe Ameliyatı Neden Yapılmaktadır?
Sarkmış veya kırışmış bir cilt yaşlı görünmeye yol açar. Boyun bölgesinde yağlanma ve sarkma olabilir. Çene altı bölgesinde de aynı şekilde sarkmalar ve kırışmalar gözlenebilir. Genetik faktörler, sağlıksız beslenme veya obezite, deri problemlerinin doğal olandan daha erken oluşmasına veya daha hızlı ilerlemesine yol açabilir. Yüz germe ameliyatı, yaşlanmanın gözle görünür bazı işaretlerini düzeltmeye yarayabilir. Deri, yağ tabakası ve kaslardaki bozulmaları düzeltmek, daha genç ve canlı görünmenizi ve yüz estetiği sağlayacaktır. Yüz germe ameliyatı yaptıran kişiler, sağlıklı olarak yaşlanan ancak yaşlılığın yüzdeki işaretlerinden memnun olmayan, bunları düzeltmeyi tercih eden kimselerdir.Yüz Germe Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Anestezi ve ameliyat ile ilgili genel riskler:
- İlaçlara verilen reaksiyon
- Nefes alma güçlükleri
- Kanama, kan pıhtılaşması ve enfeksiyon
Yüz Germe Ameliyatına özgü riskler:
- Deri altında kan toplanması (hematoma), çoğunlukla ameliyat ile alınması gerekir
- Yüz kaslarını kontrol eden sinir hücrelerinde hasar olması (Bu durum genellikle geçicidir ancak bazen kalıcı da olabilir)
- İyi iyileşemeyen yaralar
- Ağrıların azalmaması
- Yüzde his kaybı veya diğer olumsuz değişiklikler
- Fazlaca yara izi olması
- Yüz simetrisinin bozulması
- Deri altında sıvı birikmesi
- Deri renginde değişme olması
- Dikişlerin görünür olması veya rahatsız etmesi
Yüz Germe Ameliyatı Öncesi Neler Yapılmalıdır?
Ameliyat öncesinde detaylı bir konsültasyondan geçebilirsiniz. Bu konsültasyon, medikal öykünüzün alınması, fiziksel muayenelerinizin ve psikolojik değerlendirmenizin yapılmasını içerebilir. Bu konsültasyon randevusuna bir yakınınız ile gitmeniz daha iyi olacaktır. Doktorunuza sorular sormak konusunda rahat olun ve cevapları anladığınızdan emin olun. Operayon öncesi hazırlıkları, yüz germe ameliyatının nasıl olduğunu, ne gibi gelişmeler bekleyebileceğinizi ve operasyon sonrası yüzünüzün nasıl görüneceğini öğrenin. Ameliyattan birkaç gün öncesinde, aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), warfarin (Coumadin) gibi kan sulandırıcı ilaç kullanımını azaltmanız veya bırakmanız gerekmektedir.Ameliyat Öncesi Günlerde:
- Ameliyat günü de dahil olmak üzere kullanmak zorunda olduğunuz ilaçları cerrahınıza sormalısınız.
- Ameliyata gireceğiniz güne yakın zamanda soğuk algınlığı, grip, ateşlenme gibi rahatsızlıklar geçirdiyseniz cerrahınıza bunu mutlaka bildirin.
Ameliyat gününde:
- Genellikle ameliyattan önceki gece, gece yarısından sonra bir şey yiyip içmemeniz size söylenecektir. Buna sakız çiğnemek de dahildir. Eğer ağzınız çok kurursa bir yudum su ile çalkalayabilirsiniz ancak yutmamaya dikkat edin.
- Cerrahınızın vermiş olduğu ilacı az bir su ile için.
- Hastaneye zamanında gelin.
- Cerrahınızın verdiği diğer yönergeleri de dikkatli şekilde takip edin.
Göz Kapağı Ameliyatı Sonrasında:
Çıkabilecek sıvıları boşaltmak amacı ile kulağın arkasındaki deri altına yerleştirilen bir tüp olacaktır. Başınız, şişme ve berelenmeleri azaltmak amacı ile bandaj ile sarılı olacaktır. Ameliyat sonrasında çok fazla ağrı hissetmeyeceksiniz. Ağrıları kontrol etmek için doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçları kullanın. Derideki his kaybı bir dereceye kadar normaldir ve ameliyat sonrası birkaç hafta veya ayda bu his geçecektir. Başınız, ameliyat sonrası birkaç gün dik konumda olmalıdır. Yatarken 2 yastık ile başınızı yükseltebilirsiniz, yere yaklaşık 30 derece şeklinde olacaktır. Bunu yapmanız ameliyat sonrası şişmeleri önlemek içindir. Deri altına yerleştirilen tüp ameliyattan sonraki 1-2 gün içinde çıkarılacaktır. Bandajlar ile genellikle 1-5 gün sonra çıkarılır. Yüzünüz solgun, bereli veya şişmiş görünebilir, ancak 4 ile 6 hafta içinde normale dönecektir. Bazı dikişler ameliyat sonrası 5 gün içinde alınabilir. Alındaki saç hizasında olan dikişler veya metal klipsler ekstra birkaç gün daha kalabilir. Bu süre içinde aşağıdakileri yapmaktan kaçınmalısınız;- İlk birkaç gün içinde aspirin, ibuprofen veya anti-inflamatuar ilaçlar almak
- Sigara içmek veya pasif içici olmak
- Nabzınızı hızlandıracak fiziksel aktiviteler yapmak