Psikiyatrist Olarak İzmir’de Muayenehane Açma Sürecimle İlgili Deneyimlerimi Doktor Meslektaşlarımla Paylaşıyorum

  1. Ana Sayfa
  2. Uzmanlar İçin
  3. Psikiyatrist Olarak İzmir'de Muayenehane Açma Sürecimle İlgili Deneyimlerimi Doktor Meslektaşlarımla Paylaşıyorum
muayenehan-acilis-belgeler
Muayenehane açma şartları kolaylaştırıldı ama gene de bazı dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bir psikiyatrist olarak on gündür muayenehane koşullarını karşılayan bir yer bulmak ve gerekli evrakları hazırlamaya çalışıyorum.Muayenehane açma sürecinde öğrenmek zorunda kaldığım bazı önemli noktaları diğer doktor arkadaşlarla paylaşarak işlerini kolaylaştırmak istedim. Bu yazıda bütün şartları tek tek yazmıyorum. Hem psikiyatrist olarak bazı şartlar bizim için farklı olduğundan, hem de yalnızca daha dikkat edilmesi gereken noktalara değinmeyi yeterli bulduğumdan. İlk adımda İl Sağlık Müdürlüğü’ne gideceksiniz ve size gereken belgeler ve şartlarla ilgili bir liste verecekler zaten. Listedeki ufak tefek eksikleri de aşağıda yazdım.

Muayenehane olmaya uygun bir yer bulmak.

Uygun bir yer bulmak zor olmadı. Birkaç gün içinde İzmir’in Alsancak semtinde merkezi bir kaç yer buldum bile. Ciddi düşündüğüm ilk daire muayenehane açma şartlarının imkansıza yakın zor olduğu günlerde tadilattan geçmiş bütün katları doktorlar tarafından kullanılan bir apartman. Diğeri de son derece merkezi ve işlek bir caddede eski ama elden geçmiş bir apartman dairesi. Her iki daire de kendine özgü sorunlar çıkardı. Bazı noktalarda sorun yaşamam biraz da mekân konusunda hızlı karar verdiğim için oldu sanırım, daha çok da tecrübesizlikten. İlk olarak daha önce muayenehane olarak kullanılmış bir daireyi tutmak için girişimde bulundum. Bu dairenin yine doktor muayenehanesi olarak kullanılan yandaki daireyle arasında bir kapı vardı. İl Sağlık Müdürlüğü’nü arayarak bu kapının bir sorun olup olmadığını öğrenmek istedim. İyi ki aramışım. Bir muayenehanenin tek girişi olmalıymış. Kapıyı örerek bu sorunu çözeceğimi düşündüm. Ancak bir mesele daha çıktı. Tutmayı düşündüğüm daire ile yandaki daire daha önce iki doktorun ortak muayenehanesi olarak tek ruhsat altında imiş. Doktorlardan birisinin boşalttığı dairenin halen yandaki daireyle birlikte yandaki doktorun ruhsatında yer aldığını öğrendim. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden önce komşu doktorun ruhsatını yenilemesi gerektiğini söylendi. Yandaki doktor tanıdık çıktı ve yeniden ruhsat başvurusunda bulunmayı kabul etti. Yani onun ruhsatını yenilemesinin ardından benim ruhsat başvurusunda bulunmam mümkün olabilecekti. Araya başka gerekçeler de girince o daireden vazgeçtim ben ama bir yer kiralamayı düşünüyorsanız ve daha önce başka bir doktor orada muayenehane açmış ise aklınızda bulunsun. Olmaz ya, olursa ve yandaki doktor işi ağırdan alırsa sizin açılış yapmanız çok fazla zaman alabilir.

Santim santim

Muayene odasının 16 m2 olması, tek doktor için bekleme odasının 12, iki doktor için 20 m2 olması gerekiyor. İzmir’de 16 m2 odası olan bir yer bulmak özellikle de eski şehir merkezinde kolay değil. Her şeyiyle beğeneceğiniz bir muayenehane için kira olarak üç-beş civarı bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyor. Eğer muayene odası iki bölümden oluşuyorsa her bölümün en az 8 m2 olması gerekiyormuş. Doğrusu ben de bir internet sitesinden okudum bu bilgiyi. Eğer iki odayı birden kullanarak sorunu çözerim diye düşünüyorsanız sormadan iş yapmayın derim. Ben salonu muayene odası olarak kullanıp, iki küçük odayı birleştirerek sorunu çözdüm. Allah’tan iki oda arasında ince bir kartonpiyer vardı. Tavsiyem kiralık yer bakarken elinize bir şerit metre alıp santim santim ölçün. Yıkılması mümkün olmayan bir duvarı da yıkarım diye plan yapma hatasına düşmeyin. Çünkü İl Sağlık Müdürlüğü’nden gelen denetmen arkadaşlar ellerinde lazerli ölçüm aletleriyle geliyorlar. Benden söylemesi. Ben psikiyatrist olduğum için muayene odasında lavabo istenmiyor. Ama diğer branşlardaki doktor arkadaşlar için bu önemli bir nokta olabilir. Mülk sahibiyle bu meselenin konuşulması gerekebilir. Az da olsa bir tadilat gerekebilir ve gerekirse sözleşmede bu nokta belirtilirse ileride sorun çıkmaz. Odanın su ve atık su tesisatına komşuluğunu da dikkate alın. Bir psikiyatrist olarak ev sahiplerinin damgalama sorunuyla karşılaşabileceğimi düşünmüştüm ama sanırım yüksek kiralar damgalamadan baskın çıkıyor! Bu açıdan herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

İtfaiye uygunluk belgesi ve nümerataj belgesi

İtfaiye uygunluk belgesi için başvuruda “yapı kullanma izin belgesi” ve “nümerataj belgesi” istendi belge olarak. İl sağlık müdürlüğünün verdiği gerekli evraklar listesinde bu yazmıyor. İzmir’de itfaiye uygunluk belgesi için başvuru “Gaziler Caddesi No:185 35170 Yenişehir Konak” adresindeki İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndan yapılıyor. Ofisi denetlemeye gelenler başka bir ek binadalar, onlara telefonla ulaşmak zor. Gün boyu denetime çıktıklarından telefonu kimse açmıyor, sabahları 9-9.30 ve öğleden sonra saat 4’den sonra telefonu açma olasılıkları yüksek. Şehrin her bölgesinden başka bir ekip sorumlu, bu nedenle doğru telefonu aradığınızdan emin olun. İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü internet adresinde (http://itfaiye.izmir.bel.tr/tr/%C4%B0tfaiye/12/9) telefon numaralarını bulabilirsiniz. İtfaiye uygunluk belgesi için başvuruda kritik nokta benim için “nümerataj belgesi” oldu. Kırk yıllık bir bina olmasına ve binada doktor muayenehanesi dahil işyerleri olduğu halde İzmir Belediye’inde binanın nümerataj belgesi çıkmadı, iyi mi? Nümerataj belgesinin çıkmasının 15 günü bulabileceği söylendi. İmar affı nedeniyle İzmir Belediye’sinin Çankaya’daki binası hınca hınç dolu. Telefonla belki 20 kez aradıktan sonra “Ben hazine arazisine kaçak yapı yapmadım, iş yeri açıyorum” deyince işim hızlandı. Başka her şeyi tamamlasanız bu belgenin çıkmaması açılış sürecini epey uzatabilir. Binanın da yangınla ilgili raporunu çıkarmaları gerekiyormuş ama bina raporu ofis raporunu etkilemiyormuş. Süre olarak nasıl etkiler onu şu anda bilemiyorum. Nümeratajı nihayet alıp itfaiyeye başvurumu yapmayı başardım.

Yangın tüpü ve ışıldak macerası

İtfaiyeden 6 kg kuru kimyasal toz içeren yangın tüpü ve girişin hemen üstüne konulacak elektrikler kesildiğinde otomatik yanan ışıldak istediler. İnternetten ısmarladığım ışıldak Çin malı çıktı. Şarj olsun diye fişe takınca cihazdan dumanlar gelmeye başladı. Yakındaki yapı markete giderek yenisini almak zorunda kaldım. Ayrıca aklınızda bulunsun itfaiyeden denetime gelen memurlar yangın tüpünün faturasının başka bir adrese kesilmiş olduğunu görünce benden yeni bir fatura istediler. Şükür ki yangın tüpünü aldığım şirket İzmir’de yakındaydı. Yarım saatimi ayırıp Pınarbaşı’na gidip faturayı yenilettim. Bu arada çınar ağaçlarının altında köfte yiyip meydandaki kahvehanelerden birinde çay içtim stres atmak için. Bu yazıyı yazma fikri de çayımı yudumlarken geldi aklıma. İnsanın yaşamdaki birçok stresin ve koşuşturmacanın içinde keyf almayı da bilmesi gerekiyor. Daha üretken, yaratıcı ve mutlu olmanız buna bağlı.

Yapı kullanma izin belgesi ve yapı ruhsatı

Yapı kullanma izin belgesinin aslı ya da belediye onaylı sureti ve yapı ruhsatının fotokopisi için bir gün beklemek yetti. Ancak belediyede dosyaların ve evrakların halini görünce, bu evrakların bulunduğu dosyaların ya da evrakların kaybolmamasının bir mucize olduğunu düşündüm. Bu evraklar belediyede bulunamazsa ne olur ve ne kadar zaman içinde çıkarılabilir doğrusu hiçbir fikrim yok. Muhtemelen binanın projesini baştan çizdirmek falan gerekir. Sanırım çoğu doktor ilk ayın kirasını ve harcamalarını feda edip yeni bir muayenehane bakmaya başlar böyle bir durumda. Şimdiki aklım olsa mülk sahibinden “yapı kullanma izin belgesinin aslı ya da belediye onaylı sureti”, “yapı ruhsatının fotokopisi” ve “nümerataj belgesi”ni ne olur ne olmaz diyerek daha kontrat bile yapmadan isterdim. Yapı kullanma izin belgesi ve yapı ruhsatı başvurularında sağ olsun mülk sahibi başvuruyu yaptı. Tapu fotokopisini ondan da istediler. Bu başvurunun kira kontratı ile kiracı yapabiliyor mu bilmiyorum. Nümerataj başvurusunu kira kontratı ile benim yapmama izin verdiler.

Psikiyatrist Muayenehanesinde bulunması gereken ilaçlar ve araçlar

İl Sağlık Müdürlüğü size bir ilaç listesi veriyor. Bir psikiyatrist olarak diazem dışındaki ilaçları ne yapacağım bilmem. Umarım lazım olmaz. Muayenehanede bulunması gereken ilaçları bir eczaneden istiyorsunuz getiriyorlar. Ancak İl Sağlık Müdürlüğü’nün verdiği listedeki bazı ilaçlar bulunmuyor. Piyasada şu ilaçlar bulunmuyor diye bir yazı vermek gerekiyormuş. Ayrıca listede bulunan Diazem’i nasıl alabileceğiniz de ayrı bir muamma. Sonuçta yeşil reçeteyle verilen bir ilaç. Bir rahatsızlığımız olmadığı halde bir doktor arkadaşımıza yazdıralım desek bu da garip bir durum. Bakalım nasıl halledeceğim. İl Sağlık Müdürlüğü bu ilaçları kendi temin edip muayenehane açanlara satsa sorun çözülmüş olur, benden tavsiye. İlaçların son kullanma tarihlerini not edip, kullanım süresi dolanları atın. Süresi geçmiş bir ilacın ofisinizde bulunmasındansa hiç bulunmaması denetimlerde daha az sorunlu imiş. İçinde ambu, laringoskop ve endotrakeal tüp olan bir acil seti bulundurmanız gerekiyor. Muayene masası da olması gerekiyor. İzmir’de Kemeraltı’ndaki medikalcilerde hepsi mevcut.

Tıbbi atık raporu ve psikiyatrist!

Tıbbi atık raporu için İzmir’de “900 sk No 17 Konak” adresine başvurmanız gerekiyor. Ben önce telefonla aradım, vergi levhası ve kaşe gerekiyor dediler. Bir psikiyatrist için muayene odasında lavabonun gerekmediğine karar vermeleri kolaylık olmuş ama aynı gerekçeyle de bir psikiyatristin tıbbi atığa neden olan bir hekimlik yapmadığı düşünülseydi güzel olurdu. Bir arkadaş hastalarımın ağladığını ve kâğıt mendillerin tıbbi atık sayılabileceği söyledi şaka olarak. Neyse, bu yazıyı okuyan bir yetkili kişi bu zorunluluğu ortadan kaldırabilir ya da lavabo zorunluluğu getirir. Kim bilir!

Muayenehane ile ilgili diğer detaylar

İl Sağlık Müdürlüğü’nün açılışa dair şartlarla ilgili listesinde “Maliye Bakanlığı Damgalı reçetenin fotokopisi”nin istendiği yazıyordu ama matbaadan artık Maliye Bakanlığı Damgalı reçete basmadıklarını öğrenmiş oldum. Normal (düz) reçete basıyorlar ve reçete için internet üzerinden bir sayı alıyorlarmış. Reçeteyi bastırabilmeniz için önce vergi levhanızın çıkması gerekiyor. Küçük bazı noktalara da değinmekte fayda olabilir. Adli sicil beyanını e-devletten alabiliyorsunuz. Muhasebecinizin sizden istediği ikametgâh da e-devletten alınabiliyor. Vergi levhası artık sistemden elektronik olarak alındığı için muhasebeciniz size e-posta ile gönderebilir.  Elektriği üzerinize alacaksanız başvuruda kira kontratı, nüfus cüzdanı ve daha önemlisi DASK isteniyor. Mülk sahibinden DASK’ı en başta istemeniz zaman kazandırır. İzmir Tedaş’da 2 saat beklemek zorunda kaldım. İnanılmaz bir kuyruk vardı. Yapabiliyorsanız bırakın daha önce kimin üzerineyse onda kalsın. Siz faturaları düzenli ödedikten sonra ne sorun olabilir ki? İl Sağlık Müdürlüğü bekleme odasında klimatizasyon gerektiğini söyledi. Ayrıca tuvalette acil çağrı zihi (pahalısına kaçmanıza gerek yok), tıbbi atık anlaşması yapmış olsanız da “kırmızı tıbbi atık poşeti” (herhangi bir çöp kovası içinde) ve “kesici delici tıbbi atık kutusu” (medikalcilerde mevcut) gerekli olduğunu İl Sağlık Müdürlüğü denetime gelince öğrendim. Bir psikiyatrist olarak acil ziline olsa olsa panik bozukluk hastaları basar diye düşünüyorum. Yaşayıp göreceğiz. Eğer bulundurmanız gereken ilaçlardan bazıları ilaç depolarında bulunmuyorsa, yoktur yazısı almanız gerekiyor. Yoktur yazısının güncel tarihli olduğundan emin olun. Batikon 100 cc’nin yeterli olmadığını kontrolde öğrendim. Eğer bir ilaçtan 3 kutu isteniyorsa 3 kutu alın, bir kutu yetmiyor! Eksikleri tamamlayıp e-postayla bilgi verebiliyorsunuz. İtfaiye olurunu orijinal olarak elden vermeniz gerekiyor. İl Sağlık Müdürlüğü bazı evrakları sonradan tamamlamanıza müsamaha gösterebilir. İtfaiye oluru olmadan başvuruyu kabul ettiler, ama bu belgeyi hazır etmeden muayenehane ruhsatı çıkmıyor. Ayrıca nümerataj belgesinin bir kopyasını da istediler. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki yetkililer son derece yardımcı oldular. Tekrar tekrar telefon etmek zorunda kaldım, her seferinde aynı yardımsever tutumla sorularıma cevap verdiler. Kendilerine teşekkürlerimi de buradan bildiriyorum.

Sağlık Grup Başkanlığı

Evrakları tamamladıktan 3-4 gün sonra İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden ruhsatımı elden alarak Konak Sağlık Grup Başkanlığı’na gittim. Gitmeden önce Zıraat Bankası’na harç yatırmanız ve İzmir’de Kültür Matbaası’ndan ya da Tabip Odası’ndan Adli Kayıt Defteri ve Protokol Defteri alıyorsunuz. Bir adet de fotoğraf gerekli. Ben defterleri Kemeraltı’nda yolumun üzeri olduğu için Kültür Matbaası’ndan aldım. Yakındaki Zıraat Bankası’ndan da harçları yatırıp dekontlarını aldım. İzmir Sağlık Grup Başkanlığı’nda da İl Sağlık Müdürlüğü’nde olduğu gibi oldukça yardımsever davrandılar. Aldığınız defterlerin her sayfasına oturup mühür basıyorsunuz. Bu arada adli kayıt defterinin ne işe yaradığı bir muamma, şimdiye kadar bir sayfasını dolduran bir hekim olmamış duyduğum kadarıyla. İzmir Sağlık Grup Başkanlığı’nda işiniz en fazla 45 dakika sürüyor.

Son aşama

Son aşamaya geldik. Renkli reçete (yeşil ve kırmızı) yazabilmek için www.renklirecete.saglik.gov.tr sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Bir psikiyatrist için renkli reçete olmazsa olmazlardan. Bunun için de elektronik imza kullanmanız gerekli. Elektronik imza özel şirketler ve PTT tarafından satılıyor. Daha pahalı mı bilmiyorum ama 10 dk içinde teslim ettikleri için özel şirket tercih ettim. İzmir’deki birkaç psikiyatrist arkadaş Türktrust’tan aldıklarını söylediler. Ben de Türktrust’ı tercih ettim. http://www.turktrust.com.tr/ internet sitesinden telefonlarını bularak Konak Pasaport’taki şubesine bizzat gittim. Başka semtlerde ve bir çok şehirde şubeleri var. Elektronik imzayı aktive ettikten sonra zaten daha önce kayıtlı olduğum www.renklirecete.saglik.gov.tr sitesine girmeyi başardım. Ancak burada tesis olarak daha önce kayıtlı olduğum bir ay önce ayrıldığım Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi halen görünüyordu. Tesis olarak muayenehane ekleyemeyince, sitedeki yardım hattını aradım. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nü arayarak sisteme kaydımı yaptırmam söylendi. Bilgi işlem bölümünü aradım, ilgili bölümün Eczacılık Bölümü olduğunu birkaç telefondan sonra öğrenebildim. Eczacılık bölümünden İzmir Eczacı Odası’nın internet sitesinde mevcut bir dilekçeyi imzalayıp kaşeleyerek kendilerine e-posta yoluyla ulaştırmam söylendi. Sitenin “Haber Arşivi” “Duyurular” menüsünde ikinci sayfada “Renkli Reçete Sistemi’nde Kaydı Çıkmayan Doktorlar Hakkında…” bir yazı ve dilekçe örneği mevcut. izmir.eczacilik@saglik.gov.tr adresine imzalayıp kaşeleyip görüntüsünü gönderdim. E-posta yoluyla bana işlemin tamamlandığını saatler içinde bildirdiler. Kendilerine yardımseverlikleri ve hızları için teşekkür ediyorum. Belki ufak bir detay ama tabelamı “Mansuroğlu Mahallesi, 266. Sk. 32A, 35535 Bayraklı İzmir” adresindeki Nowa Reklam’da Hilmi Usta yaptı. Alsancak’takinin üçte biri fiyatına. Yılların doktoru iseniz sizin için ufak bir detay sayılabilir ama yeni muayenehane açan meslektaşlar için üç oraya beş buraya derken epey masraf çıkabilir. Ben söyleyeyim de. Bazı aracılar bu işlemleri sizin adınıza yapabiliyormuş. İlk defa muayenehane açacaksanız yapacak bir şey yok, ama ofis değiştiriyorsanız, işlerinizin aksamaması için süreyi hesaplamanız akıllıca olacaktır. Süreç biraz yorucu olsa da bana birçok yaşam deneyimi kazandırdı. Yeni muayenehane açacak olan arkadaşlara kolay gelsin, reçeteniz hastalarınıza şifa olsun.
Avatar

Mehmet Akif Ersoy

Şu Tarihten Beri Yazarımız:  19 Ağustos 2018

Psikiyatrik hastalıkların farmakoterapi (ilaç tedavisi) ve analitik yönelimli psikoterapi ile tedavisinde 25 yıllık deneyim.