Liposakşın (liposuction) ya da halk arasında bilinen adıyla yağ aldırma ameliyatı, fazla vücut yağlarının gelişmiş cerrahi ekipmanlar yolu ile vücuttan ayrılmasıdır. Genellikle bu ameliyatı estetik cerrahi uzmanları yapar.
Yağ Aldırma Ameliyatı Nedir?
Yağ aldırma (liposuction), kozmetik cerrahi kapsamında yapılan ameliyatlardan biridir. Bu ameliyat, vücuttaki istenmeyen yağlardan kurtulmak ve vücut görünüm ve şeklini düzene koymak amacı ile yapılır. Yağ aldırma ameliyatı genellikle çene altı, boyun bölgesi, yanaklar, üst kol bölgesi, göğüsler, karın, kalça, uyluklar, dizler ve eklem bölgelerinde yapılır. Yağ aldırma, çeşitli riskler barındırabilen bir cerrahi prosedürdür ve iyileşme dönemi ağrılı geçebilir. Ayrıca, ameliyatın ciddi komplikasyonları nadir de olsa görülebilmektedir. Dolayısı ile bu ameliyatı yaptırmaya karar vermeden önce ayrıntılı düşünmeniz tavsiye edilmektedir.Yağ Aldırma Ameliyatı Türleri Nelerdir?
Tumescent (Tümesan) Tekniği:
Bu teknik, yağ aldırma ameliyatlarının en yaygınıdır.Bu prosedürde, yağlar alınmadan önce yağların içi medikal sıvılar ile dolu bir solüsyon ile doldurulmaktadır. Bu solüsyon, alınacak yağ miktarının 3 katı kadar verilmektedir. Bu sıvının içinde genelde ağrıyı kesen lokal anestetikler (lidocain), kan damarlarını daraltan ilaçlar (epinefrin) ve damar içi su bulunmaktadır. Lidocain maddesi ameliyat sırasında ve sonrasında ağrıyı azaltma işlevi görmektedir. Operasyon için gereken tüm anestezi bundan ibaret olabilir. Epinefrin maddesi ise, kanama, morarma ve şişmeyi engelleme görevi üstlenmektedir. Damar içi sıvı ise yağı daha kolay alabilmek için verilmektedir. Bu sıvı yağlar ile beraber vücuttan alınmaktadır. Tumescent (tümesan) tekniği ile yapılan yağ aldırma ameliyatı, diğer prosedürlere göre daha uzun sürmektedir.Süper-Islak (Super-wet) Teknik:
Bu teknik, tümesan tekniği ile oldukça benzerdir. Farklılıkları, yağlara enjekte edilen miktara göre olmaktadır. Bu prosedürde, alınacak yağ miktarı ile eşit miktarda sıvı enjekte edilmekte, bu yüzden ameliyat daha kısa sürebilmektedir. Ancak sıvının içindeki madde yeterli olmadığı için uyuşturucu ilaç veya genel anestezi uygulanmaktadır.Ultrasonik Liposakşın:
Bu yöntemde, yağ hücrelerinin sıvıya dönüştürülmesi için ultrasonik titreşimler kullanılmaktadır.Bu sayede, yağlar dışarıya vakum ile çekilebilmektedir.Bu teknik, özellikle yoğun ve lif ile kaplı vücut bölgelerinde daha rahat uygulanabilmektedir. Örneğin, üst sırt bölgesi ve erkeklerde göğüs bölgesinde diğer yöntemlerden daha etkilidir. Bu yöntem genellikle tümesan tekniği ile beraber kullanılmakta veya o prosedürü takiben yapılmaktadır. Genellikle bu teknik, süper-ıslak teknikten daha uzun sürmektedir.Lazer Destekli Liposakşın – Lazer Lipoliz:
Lazer lipoliz tekniğinde, yağ hücrelerini sıvı hale geçirmek için lazer enerjisi kullanılmaktadır. Yağ hücreleri sıvılaştıktan sonra vakumlanması veya küçük tüpler yardımı ile dışarı çıkarılması kolaylaşmaktadır. Bu tüpler, daha çok çene, çene altı bölgesi ve yüz için kullanılmaktadır. Lazer lipoliz yönteminin diğerlerine göre avantajı, kullanılan lazerin, kolajen üretimini tetiklemesidir. Bu kolejenler sayesinde yağ alındıktan sonra derinin sarkması engellenmektedir. Kolajenler, deriye şekil veren lif benzeri yapılardır.Yağ Aldırma Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
- Bu ameliyat için liposakşın cihazı veya cannula denilen bir enstrüman kullanılmaktadır.
- Cerrahi ekibi operasyon yapılacak vücut bölgesini hazırlayacaktır.
- Lokal veya genel anestezi altında operasyon yürütülecektir.
- Deriye atılan küçük bir kesikten, yağları dışarıya almak için kullanılacak tüp veya cihazlar sokulacak ve yağ tabakası bu şekilde dışarıya atılacaktır.
- Daha geniş bölgelerde yapılacak operasyon için birden fazla kesik açılabilmektedir.
- Yağlar dışarıya atıldıktan sonra, operasyon bölgesine küçük drenaj tüpleri yerleştirilecek ve bu sayede o bölgedeki kan ve sıvıların boşaltılması sağlanacaktır.
- Eğer ameliyat sırasında çok fazla sıvı veya kan kaybettiyseniz ameliyat sonrasında sıvı takviyesi almanız gerekebilir. Çok nadiren de olsa, ameliyat sonrası kan transfizyonu yapılmaktadır.
Yağ Aldırma Ameliyatı Neden Yapılmaktadır?
Aşağıdakiler, bu ameliyatın yapılmasının bazı nedenleridir;- Kozmetik nedenlerle; örneğin, göbek bölgesi yağlanmalar, çıkıntılar veya çene bölgesinde sarkmalar
- Uyluk içi bölgedeki fazla yağları alarak vajinaya ulaşımın kolaylaştırılması ve cinsel fonksiyonun artırılması için
- Diyet veya egzersiz ile şekillenemeyen vücut bölgelerini şekillendirmek için
- Obezite için kesin bir çare veya egzersiz ve diyetin yerine geçecek bir çözüm
- Selülitler veya sarkmış cilt için bir tedavi yöntemi
- Vücudun belirli bölgelerinde, örneğin göğsün yan taraflarında birikmiş yağları almak için (çünkü meme bölgesi kanser için risk oluşturan bir bölgedir)
Yağ Aldırma Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Özellikle aşağıda belirtilen belirli medikal durumlar yağ aldırma ameliyatı öncesinde muayene edilmeli ve kontrol altına alınmalıdır:- Kişide kalp-damar rahatsızlıkları öyküsü olması (kalp krizi gibi)
- Yüksek tansiyon
- Diyabet
- İlaca alerjik reaksiyon verilmesi
- Akciğer problemleri (nefes alma güçlükleri gibi)
- Alerji (astım gibi)
- Sigara, alkol veya madde kullanımı
Yağ Aldırma Ameliyatına özgü riskler:
- Vücudun şoka girmesi ve felç (özellikle ameliyat süresinde yeteri kadar sıvı telafisi yapılmadığında)
- Çok fazla sıvı yüklemesi
- Kanama veya pıhtılaşma
- Enfeksiyon
- Kanda dolaşan küçük yağ yuvarlarının kan akışını engellemesi (yağ embolizması)
- Sinir hücreleri, deri, tabaka veya organların, ameliyat sırasında kullanılan ekipmanlardan zarar görmesi veya yanması
- Asimetrik beden görünümü
- Vücudun kullanılan ilaçlara reaksiyon vermesi
- Yara izlerinin kalması veya özellikle yaşlı bireylerde sarkmaların yaşanması