Göz Kapağı Ameliyatı

  1. Ana Sayfa
  2. Estetik Cerrahi
  3. Göz Kapağı Ameliyatı
Göz Kapağı Ameliyatı
Göz kapağı kaldırma ameliyatı ya da göz kapağı ameliyatı genelde sarkmış veya düşük göz kapaklarını kaldırmak (göz kapağı düşüklüğü) ve gözün üstündeki fazla deriyi almak işlemidir. Bu işlemin bir diğer adı da blepharoplasti’dir. Göz kapaklarının düşmesi yaşlandıkça artabileceği gibi bazı insanlar bu şekilde de doğabilir veya ilerleyen yaşlarda göz kapaklarının düşmesine sebep olabilecek bir hastalık da geçirebilirler.

Göz Kapağı Ameliyatı Nedir?

Cerrahi müdahaleye uygun özel kliniklerde veya hastane ortamında yapılabilmektedir. Ameliyat yapılırken şu prosedür izlenmektedir; *İlk olarak, rahatlamanızı sağlayan bir ilaç verilecektir. *Cerrahınız göz bölgesine uyuşturucu bir ilaç (anestezi) enjekte edecek, böylece acı hissetmeyeceksiniz. Ancak ameliyat boyunca uyanık olacaksınız. *Cerrah, göz kapağınızın doğal kıvrımları arasına küçük kesikler atacaktır. *Bu kesikler aracılığı ile fazla deri veya yağ tabakası alınacak, göz kapakları sıkılaştırılacaktır. *Ameliyatın sonunda, açılan küçük kesikler dikiş ile kapatılacaktır. Neden Yapılmaktadır? Bazı kişiler, düşen göz kapaklarından dolayı görüşlerinin bozulduğunu rapor etmekte ve bu yüzden ameliyatı yaptırmaktadır. Bu şekilde bir gerekçeniz varsa öncelikle bir göz doktorundan muayene talep etmeniz iyi olacaktır. Diğer bazı kişiler ise görünümlerini değiştirmek için göz kapağı kaldırma ameliyatı yaptırmaktadır. Bu durumlarda yapılan uygulamalar kozmetik cerrahi şeklinde isimlendirilmektedir. Göz kapağı kaldırma ameliyatı tek başına yapılabileceği gibi, bazen aynı anda kaşları veya alnı kaldırma, yüzü kaldırma ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Operasyon göz çevrenizdeki kırışıkları yok etmez veya göz altı morlukları düzeltmez, yalnızca göz kapaklarını kaldırmak için yapılmaktadır.

Göz Kapağı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Anestezi ve ameliyat ile ilgili genel riskler:

*İlaçlara verilen reaksiyon *Kanama *Kan pıhtılaşması *Enfeksiyon

Göz Kapağı Ameliyatına özgü riskler:

*Göze zarar gelmesi veya görüş kaybı (nadiren) *Uyurken gözleri kapatmakta zorlanma (nadiren kalıcıdır) *Çift veya bulanık görme *Göz kuruluğu *Göz kapaklarının geçici olarak şişmesi *Dikişler alındığında kalan beyaz yara izleri *Yavaş iyileşme

Göz Kapağı Ameliyatını Daha Riskli hale getiren medikal durumlar;

  • Şeker hastalığı
  • Göz kuruluğu veya yeterli gözyaşı üretilememesi
  • Kalp veya damar hastalıkları
  • Yüksek tansiyon veya diğer dolaşım sistemi bozuklukları
  • Tiroid problemleri

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası

Genellikle ameliyatın yapıldığı gün evinize dönebilirsiniz, ancak hastane çıkışında arabayı kullanacak bir yakınınızı ayarlamanız iyi olacaktır. Hastaneden ayrılmadan önce hemşireler veya bakım personelleri gözlerinizi bandaj ile saracaktır. Narkozun etkisi geçtikçe göz kapaklarınızda gerginlik ve ağrı hissedebilirsiniz. Bu rahatsızlık ve ağrılar ağrı kesici ilaçlar ile hafifletilecektir. Ameliyat sonrası birkaç gün başınızı mümkün olduğu kadar dik tutmaya çalışın. Berelenme ve şişkinliğin önüne geçmek için ameliyat bölgesine soğuk uygulama yapın. Eğer buz kullanacaksanız paketi bir havluya sararak uygulayın. Bu şekilde soğuktan dolayı yaralanmalar olmasını engellemiş olursunuz. Doktorunuz ameliyat sonrası uygulamanız için bir antibiyotik veya göz damlası verebilir, bu ilaçlar gözlerdeki yanma ve kaşıntıyı azaltacaktır. Ameliyat sonrası 2-3 gün içinde görüşünüz netleşmelidir. En az 2 hafta lens kullanmamanız gerekir. Ameliyat sonrası 3-5 gün fiziksel aktivitenizi minimal düzeyde tutmaya çalışın, ilk 3 hafta nabzınızı yükseltecek fiziksel aktivitelerden kaçının. Doktorunuz dikişleri ameliyattan sonraki 2 ile 7 gün arasında alacaktır. Göz kapaklarınızda, 2-4 hafta arasında kaybolacak olan berelenmeler olabilir. İlk haftalarda, gözlerinizdeki yaşarmanın arttığını, ışığa ve rüzgara karşı daha hassas olduğunu ve bulanık veya çift görme gibi etkiler gözlemleyebilirsiniz.

Göz Kapağı Ameliyatının Prognozu/ İyileşme Seyri Nasıldır?

Ameliyat sonrası göz kapağınızda kalan pembe yara izleri yaklaşık 6 ay içinde neredeyse görünmez olacaktır. Ancak daha dikkat çekici ve dinç bir görünüm kazanmaları birkaç yıl alabilir. Ameliyat sonuçları birçok insan için kalıcı olarak devam eder.

Alternatif İsimleri:

Blefaroplasti; ptozis; göz kapağı kaldırma; göz kapağı estetiği
Avatar

admin

Şu Tarihten Beri Yazarımız:  17 Ağustos 2018